Eerdere PlanDagen
2024: Storm en stilte!
Hoog- en laagdynamische processen in de maatschappij en ons vakgebied
Ons vakgebied bevindt zich in een storm die om stilte vraagt. Doen we nog wel de juiste dingen en doen we de dingen nog juist in onze fysieke leefomgeving? Hoe zorgen we ervoor dat we ondanks de dagelijkse snel, sneller, snelst dynamiek alle belanghebbenden betrekken en oog blijven houden voor trage fysische processen die we nodig hebben om snelle bouwprocessen te verankeren? Hoe kunnen we opnieuw rustmomenten inbouwen in planprocessen? En welke methoden en instrumenten hebben we hiervoor tot onze beschikking? Met het thema Storm en stilte bood PlanDag 2024 een moment van rust voor een stormachtige dialoog over de huidige ontwikkelingen in de maatschappij en ons vakgebied. In samenwerking met de Belgische gemeente Zwijndrecht zijn we op donderdag 30 mei 2024 met vakgenoten het spanningsveld tussen hoog- en laagdynamische aspecten van de fysieke omgeving, planningsprocessen en de samenwerking met stakeholders gaan herontdekken. We zijn op zoek gegaan naar manieren waarop we de groeiende turbulente dynamiek moeten en kunnen blijven verbinden met trage bewegingen.
Klik op de afbeelding om het PlanDag boek 2024 te downloaden.
PlanDag-prijs 2024
De jury heeft de heeft de PlanDag-prijs 2024 uitgereikt aan Thomas Vanoutrive met zijn paper “De opvallende stilte in de storm: een dialoog over planningstheorie en competenties“.
Lees ook het volledige juryverslag PlanDag-prijs 2024.
Deze editie van de PlanDag-prijs 2024 werd gesponsord en ondersteund door Antea Group.
Prijs voor de Jonge Planoloog 2024
De jury van de Prijs voor de jonge planoloog voor PlanDag 2024, heeft in 2024 de Jongerenprijs van de PlanDag 2024 uitgereikt aan Robin De Ridder met zijn paper “Volle kracht vooruit: mensen- en burgerrechten als ballast voor (ruimtelijke) transities?”.
Lees ook het volledige juryrapport van de PlanDag Jongerenprijs 2024 .
Deze editie van de Prijs voor de jonge planoloog van PlanDag 2024 werd gesponsord en ondersteund door Bureau Omgeving.
2023: Nooit of nu!
De PlanDag was ook in 2023 dé plek waar ruimtelijke professionals uit Nederland en België met elkaar in dialoog gingen over ontwikkelingen in hun vakgebied. In samenwerking met Gemeente Rotterdam zijn we op donderdag 22 juni 2023 met de deelnemers op zoek gegaan naar mogelijkheden voor regimeverandering binnen het ruimtelijk domein. En dat is hard nodig. Terwijl de wereld om ons heen sneller dan ooit lijkt te veranderen, is veel ruimtelijk beleid nog gestoeld op snel verouderende visies of concepten. In de decade of action moeten we er voor zorgen dat ruimtelijke ontwikkeling duurzame en toekomstgericht oplossingen biedt aan de grote uitdagingen waar onze wereld voor staat. Het is nooit of nu!
PlanDag-prijs 2023
In 2023 was er een gedeelde 1e plaats voor de PlanDag-prijs. De jury heeft de heeft de PlanDag-prijs 2023 uitgereikt aan:
Bart Bomas, Jonas Kolenberg, Jorick Boddeke, Luc Heestermans & Walter Husker met hun paper “Circulaire transitie: ruimtelijke transformatie”
én aan
Floor Vandevenne & Veerle Strosse met hun paper “Het verhaal van bomen (kappen) in Vlaanderen: wat bomen en ijsbergen gemeenschappelijk hebben”
Lees ook het volledige juryverslag PlanDag-prijs 2023.
Deze editie van de PlanDag-prijs werd gesponsord en ondersteund door Antea Group.
Prijs voor de Jonge Planoloog 2023
De jury van de Prijs voor de jonge planoloog voor PlanDag 2023, heeft besloten dit jaar de Jongerenprijs van de PlanDag 2023 uit te reiken aan:
Tristan Claus Met zijn paper “Een eigen huis, een regel in de wet: de vertaling van private belangen in generieke regelgeving”.
Lees ook het volledige juryrapport van de PlanDag Jongerenprijs 2023.
2022: Breek uit de BUBBEL
PlanDag 2022 had als thema “Breek uit de BUBBEL”.
Het leven heeft zich tijdens de pandemie in bubbels teruggeplooid. Daar ontsnappen ook de ontwerp-, onderzoeks- en beleidspraktijk in het ruimtelijke domein niet aan. Reden om het fenomeen met collega’s in het vak onder de loep te houden.
PlanDag-prijs 2022
De jury heeft de heeft de PlanDag-prijs 2022 uitgereikt aan Peter Vervoort en Floor Vandevenne voor hun paper “Komt een man bij de dokter. Een novelle over gezonde leefomgevingen“.
De jury noemt “Komt een man bij de dokter” een originele, kwalitatief hoogstaande behandeling van een urgent thema in de planningstheorie en -praktijk. Voor de jury mag deze novelle een complete roman worden.
Deze editie van de PlanDag-prijs werd gesponsord en ondersteund door Antea Group.
Lees het volledige juryrapport van de PlanDag-prijs 2022.
Winnaars aanmoedingsprijzen
De jury heeft de Jongerenprijs Plandag 2022 als aanmoedingsprijs uitgereikt aan:
- Amber Bosse voor de paper “Ruimte voor waarde”
- Jaimy van Dijk voor de paper “Een wandeling met de toekomst”
Volgens de jury slagen deze twee papers er in interessante topics aan te snijden met relevantie voor de Vlaamse en/of Nederlandse planningspraktijk. Tegelijk roepen beide papers op vlak van uitwerking en praktische toepasbaarheid nog vragen op bij de jury.
Deze editie van de PlanDag ‘Prijs voor jonge planoloog’ werd gesponsord en ondersteund door studiebureau OMGEVING.
Lees het volledige juryrapport van de PlanDag Jongerenprijs 2022.
2020: Nieuwe zekerheid
Het vakgebied van de ruimtelijke professional is de laatste decennia sterk bepaald door het idee van omgaan met onzekerheid. Die onzekerheid wordt gevoed door trends op het vlak van klimaatverandering, (de)globalisering of digitalisering. Tegelijk zien we in de samenleving een roep naar zekerheid ontstaan. Ook als ruimtelijk professional zijn we vaak betrokken bij maatregelen die mensen in de samenleving zenuwachtig maken. Maatregelen die elitair en bedreigend kunnen overkomen. Of het nu gaat over de bouwshift, verdichtingsprojecten, stadscentra autovrij maken, of wonen nabij stations. Het zijn onderwerpen waarbij we steeds op korte termijn en op individueel niveau inspanningen van mensen vragen. En dit terwijl de positieve effecten vaak pas op lange termijn en macroniveau merkbaar zijn. We zijn met PlanDag 2020 in debat gegaan over dit spanningsveld. Met een aantal interessante sprekers. En uiteraard aan de hand van jullie bijdrage in een paper, praktijkbeschrijving of opiniestuk.
PlanDag-prijs 2020
De PlanDag jury 2020 heeft gekozen voor een gedeelde eerste plek voor het uitreiken van de PlanDag-prijs 2020. De PlanDag winnaars van 2020 zijn:
Tristan Claus met “U kan voor mij de was doen, maar geef mij geen vergunning omdat ik u dat lief gevraagd heb” en Eva Van Eenoo met “Verbeter de wereld, begin bij je mobiscore? Collectieve versus individuele verantwoordelijkheid in de ruimtelijke planning”. De Jury oordeelde: Beide papers scoren zeer hoog op originaliteit en toegankelijkheid. De paper van Eva scoort echter aanzienlijk beter op toepasbaarheid – iets wat in het paper van Tristan enigszins ontbreekt. De paper van Tristan daarentegen scoort hoger op de herkenbaarheid in zowel Nederland als Vlaanderen – hoewel de auteur deze reflectie helaas nog iets laat liggen. De originaliteit van de invalshoek en schrijfstijl moet echter benoemd worden.
Zie hier het volledige juryrapport
Prijs voor de jonge planoloog – PlanDag 2020
De jury van de Prijs voor de jonge planoloog voor PlanDag 2020, heeft besloten dit jaar de Jongerenprijs van de PlanDag 2020 uit te reiken als aanmoedigingsprijzen aan:
zowel Jan Denoo voor de paper “The Quest for Uncertainty Decolonizing the Future in Urban Planning”, als Thomas Machiels voor zijn paper “Onzekerheid-aversie in complexe planningsvraagstukken: drie verklaringsmodellen”. De Jury oordeelde: de papers van Denoo en Machiels behandelen hetzelfde thema maar zijn qua opbouw en aanpak duidelijk verschillend en aldus gelijktijdig complementair. Tegelijkertijd slagen de papers er in, om interessante topics aan te snijden, kwalitatief te behandelen en relevante vragen voor de Vlaamse en/of Nederlandse planningspraktijk te stellen. Zie hier het volledige juryrapport
2019: MEER met MEER
Ive Van Bouwel won de PlanDag Prijs met zijn paper “Tussen droom en daad: een vereveningsverhaal met meerdere kanten”.
Prijs Jonge Planoloog 2019
Ilse van Rijsingen won de Prijs voor de Jonge planoloog met haar paper “Pionieren met Participatie: Leren van de Brabantse Omgevingsvisie”.
2018: Gedrag( )en Ruimte
De ruimtelijke professional weet wel dat keuzeprocessen van mensen (die zich uiten in gedrag) bepalend kunnen zijn voor het slagen van ruimtelijke projecten en beleid. Toch is het geen automatisme om hier actief rekening mee te houden. Vaak gaapt er een gat tussen ‘het plan’ en hoe mensen daadwerkelijk met de ruimte omgaan. Met ruimtelijke ingrepen willen we als professional bijdragen aan het realiseren van maatschappelijke doelen, en zorgen voor een goede verbinding met de gedragspraktijken van mensen.
Voor de ruimtelijke professional is niet alleen zeer relevant om rekening te houden met menselijk gedrag maar loont het ook de moeite om hierop in te spelen met ruimtelijke ingrepen. Het kennisplatform voor omgevingspsychologie waarschuwt wel: zonder, grondige gedragsanalyse is het waarschijnlijk dat ingrepen in de omgeving niet het beoogde effect zullen sorteren (Weghorst, 2017). De hoogste tijd dus voor ons ruimtelijk professionals om ons te verdiepen in het menselijk gedrag en te leren van de gedragswetenschappers.
Hans Leinfelder won de Plandagprijs 2018 voor het paper ‘Kom op tegen verharding!’
Prijs Jonge Planoloog 2018
Dieter Leyssen won de aanmoedigingsprijs voor de jonge planoloog voor het paper ‘meanwhile use as an act of resistance’
2017: Gedeelde ruimte
lijkt te ontstaan.
Ruimte is tegelijk misschien wel het gedeelde consumptiegoed bij uitstek. De ruimtelijke professional gebruikt sinds jaar en dag planologische concepten en principes om de “restcapaciteit” van ruimte beter te benutten en dus ruimte te delen. Een kleine greep uit het goed gevulde vocabulaire: meervoudig ruimtegebruik, functiemenging, verweving, gelaagde steden, verdichting, multifunctionele
open ruimte, natuurverweving, recreatief medegebruik, … De maatschappelijke trend van bezit naar (gedeeld) gebruik biedt een invalshoek om deze concepten en principes opnieuw te bekijken.
Hanneke Puts en Jurgen van der Heijden voor het paper Toekomstwaarden als Basis voor Meervoudige Financiering
&
Beitske Boonstra voor het paper De improviserende planner
Prijs Jonge Planoloog 2017
Griet Juwet voor het paper Ruimtelijke dimensie van energietransitie in Vlaanderen
2016: Verruimen – Maatschappelijk rendement met ruimtelijk talent
Prijs Jonge Planoloog 2016: Martijn van den Bosch voor Hyperdecentralisatie en afschuifplanologie in de strijd voor een mondiale concurrentiepositie
2015: Ruimte maken
Plandagprijs: Hans Leinfelder voor zijn paper ‘Gevallen’-planning en hoe moeilijk het is om daden in gedachten te vertalen‘.
Prijs Jonge Planoloog 2015: Karel Van den Berghe met zijn paper Waarom blijven we stadhavens geografisch analyseren?
2014: Regie en Loslaten
Aanmoedigingsprijzen:
- Beitske Boonstra, Ruben Vogel en Adriaan Slob met Van organisch ontwikkelen naar organisch organiseren
- Kobe Boussauw met met Weginfrastructuur, ‘peak car’ en de blinde vlek voor geïnduceerd verkeer
2013: planning is niet waarde-n-loos
Prijs voor de Jonge Planoloog 2013:
- Barbara Tempels voor haar paper Veerkracht en ruimtelijke planning; een conceptuele verkenning met toepassing op overstromingsbeheer
- Niek Mouter en Peter Pelzer voor het paper Zwemles voor planners; een verhaal over instrumenten en belastingbetalervragen
Aanmoedigingsprijzen:
- Martijn Kas, Zjèf Budé, Anda van der Mark en Saskia Ferf Jentink met het paper Een handelingsperspectief als zekerheid in onzekere tijden: Waarom een faciliterende overheid niet gelijk is aan een afwachtende overheid
- Ann Pisman, Peter Vervoort en Inge Appermont met hun paper Ontwikkeling van open regio’s in Vlaanderen, een verzameling van kleine verhalen
- Katrijn Apostel met haar paper Duizendenstedenplanning: Over het probleem van macht en minderheidsgroepen en de urgentie van een hernieuwde aandacht voor good city form
2012: # meer … met minder … ?!
Bart Bomas met Pauzelandschappen, over tijdelijk landschap en stedelijke ontwikkeling
Prijs Jonge Planoloog 2012:
Davy Sterkens met De Paradox van Vlaamse sociale stadsontwikkelings-projecten en
Ariënne Mak met Publiek sturen op waarde.
2011: planning van de toekomst
2010: Ruimtelijke ordening in crisis
Prijs Jonge Planoloog 2010:
1e prijs: Mieke Verschoor (NADC Rotterdam) met Creativiteit in tijden van crisis
2e prijs: Ward Rauws en Mark Beeftink (RUG) met Crisis in de regionale planning