Programma

Ochtend Middag
9:00 – 10:00 onthaal 13:00 – 14:15 ronde 1 deelsessies
10:00 – 11:45 intro 14:15 – 14:45 pauze
11:45 – 13:00 lunch / excursies 14:45 – 16:00 rond 2 deelsessies
16:00 – 17:30 prijsuitreiking/borrel

Ochtendprogramma

Nederlands Rijksbouwmeester Floris Alkemade, directeur van het Brusselse Kaaitheater Guy Gypens en de Schepen Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing, Omgeving, Duurzaamheid van Eeklo Bob D’Haeseleer, nemen deel als sprekers in het plenaire ochtendprogramma. Bart Cosijn neemt de rol van moderator op. Binnenkort meer!

Floris Alkemade

Floris Alkemade is sinds 1 september 2015 Rijksbouwmeester en als zodanig voorzitter van het College van Rijksadviseurs. De Rijksbouwmeester adviseert aan minister van Binnenlandse Zaken en Directeur-Generaal van het Rijksvastgoedbedrijf. Hij bewaakt en bevordert de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit van rijksprojecten. Ook afstoot en herontwikkeling van rijksvastgoed zijn belangrijke aandachtsgebieden van de Rijksbouwmeester.

Floris Alkemade was na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU in Delft verbonden aan het bureau OMA, waaronder de laatste 7 jaar als partner. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw. Bekend zijn Euralille, een grote gebiedsontwikkeling rondom het nieuwe TGV-station in Lille, en in Nederland het nieuwe Stadshart van Almere.

Guy Gypens

Guy Gypens is algemeen en artistiek directeur van het kunstencentrum Kaaitheater in Brussel. Na het behalen van een master in economie en een MBA in marketing & human resource management werd hij beheerder van de Brusselse Beursschouwburg (van 1987 tot 1991).

Van 1991 tot 2007 was hij algemeen directeur van Anne Teresa De Keersmaekers dansgezelschap Rosas. In die periode werkte hij bovendien enkele jaren als manager van het theatergezelschap tg STAN en het hedendaagse muziekensemble Ictus. Tevens stond hij van 1996 tot 2000 aan het hoofd van het Springdance Festival in Utrecht.

Bob D’Haeseleer

Bob D’Haeseleer is sinds 2012 de Schepen Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing, Omgeving, Duurzaamheid van Eeklo, een stadje van ongeveer 20.000 inwoners met de grootste windturbinedichtheid per inwoner van Vlaanderen.

D’Haeseleer (Groen Eeklo) heeft een Master in de Geografie, afstudeerrichting maatschappij, ruimte en planning en zijn politieke palmares laat zien dat hij op innovatieve wijze de koppeling weet te leggen tussen ruimtelijke ordening en duurzaamheid. In 2016 ontving Eeklo een projectsubsidie stadsvernieuwing van de Vlaams minister van Stedenbeleid voor Hartwijk, een CO2-neutrale en autoluwe wijk voor een gemengd publiek. In dat jaar werd ook, voor het Eeklose windturbinepark, het eerste omgevingsfonds voor windturbines in Vlaanderen opgericht. Reeds in 2018 werden, naast de acht bestaande, er 14 nieuwe windturbines bijgebouwd. Net zoals bij de eerdere turbines konden particulieren mee in het project investeren. In 2017 werd bekend dat Eeklo het grootste warmtenet van Vlaanderen zal krijgen, waarin ook bewoners kunnen participeren.