PlanDag logo 2025
Plandag Groningen

Programma PlanDag 21 en 22 mei 2025

PlanDag 2025 zal plaatsvinden op 21 & 22 mei 2025 in Groningen (NL).  Hieronder vindt u het programma voor woensdag 21 mei en donderdag 22 mei. 

Woensdag 21 mei 2025

Middag
Locatie: Kantoor Gemeente Groningen, Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen en Kenniscentrum NoorderRuimte (Zernike Campus), Zernikeplein 7, Groningen 
13:30 – 17:00 uur Keuze uit:
  Excursies
In samenwerking met de Gemeente Groningen worden drie excursies door de stad aangeboden. Op de fiets gaan we langs de gebieden die tijdens de PlanAvond XL op de kaart te zien zijn in het kader van de ‘polyurbane stad’. Kernen en stadsassen die er in de huidige situatie zijn. Wat is er nodig om ze tot volwaardige kernen te ontwikkelen? En hoe verhouden deze plekken zich tot de centrale binnenstad? De derde excursie is een wandelexcursie door de binnenstad.

 

De excursies starten bij het kantoor van de Gemeente Groningen op het Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen.

Verdiepingssessie: ‘Nieuwe perspectieven van jonge onderzoekers’
Aanstormende onderzoekstalenten van universiteiten en hogescholen presenteren hun onderzoek en gaan in discussie over hoe hun werk kan bijdragen aan een nieuw perspectief op de ruimtelijke ordening in Nederland en Vlaanderen.
Deze sessie wordt georganiseerd door de afdeling Planologie van de Rijksuniversiteit Groningen (www.rug.nl/frw/) en Kenniscentrum NoorderRuimte van hogeschool Hanze (www.NoorderRuimte.nl).

 

De verdiepingssessie vindt plaats bij Kenniscentrum NoorderRuimte (Hanze) op het Zernikeplein 7, Groningen (Zernike Campus).

Excursies door de stad Groningen

Op woensdagmiddag worden parallel drie excursies aangeboden. In samenwerking met de Gemeente Groningen vinden twee fietsexcursies door de stad plaats. Deze route voert langs de gebieden die tijdens de PlanAvond XL op de kaart te zien zijn in het kader van de ‘polyurbane stad’. Kernen en stadsassen die er in de huidige situatie zijn en waarbij de vraag speelt wat er voor nodig is om ze tot volwaardige stedelijke deelcentra te ontwikkelen.

De derde excursie betreft een wandelexcursie door de Groningse binnenstad. Deze wordt georganiseerd door Kenniscentrum NoorderRuimte van hogeschool Hanze. Tijdens deze excursie bezoekt u plekken waar onderzoekers en studenten van de hogeschool door middel van praktijkgericht onderzoek een tastbare bijdrage leveren aan de ruimtelijke ontwikkeling van Groningen.

*Als alternatief voor de excursies kunt u ook deelnemen aan een verdiepingssessie met jonge onderzoekers van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en hogescholen. Deze verdiepingssessie vindt plaats bij hogeschool Hanze op de Zernike Campus in Groningen.

 

Avond
Locatie: De Puddingfabriek, Viaductstraat 3a, 1 t/m 6, Groningen.
17:30 – 19:00 uur Welkomstreceptie
19:00 – 22:00 uur PlanAvond XL: ‘De polyurbane stad’
Tijdens deze interactieve avond nodigen de PlanDag en de Gemeente Groningen u uit om vanuit uw expertise mee te denken over het thema polyurbane stedelijkheid. De verwachte groei van Groningen stelt de gemeente voor de uitdaging wat voor stad zij wil zijn en wil worden. Hoewel de gemeenste de ambitie heeft en houdt om de groei vooral binnen bebouwd gebied op te vangen, ontstaat tevens de vraag naar een ‘meerstemmige’ stedelijkheid. Niet langer druk op een kluitje rondom een krap historisch stadscentrum, maar hoge leefkwaliteit die zich verspreidt over knooppunten, wijken, pleinen en parken.De gemeente wil op zoek naar de logica van meerkernigheid. Heeft Groningen dit nodig, en hoe dan? Hoe vullen de centra elkaar aan? Wat voor stedelijke assen of verbindingen daartussen passen erbij? En hoe versterken we dit met planologische keuzes voor voorzieningen, retail, werken, wonen?

 

Daarnaast is niet alleen nabijheid tot voorzieningen van belang. Meer dan ooit zijn we ons bewust van de bereikbaarheid van groen en water in de stad. Dat roept ook vragen op over de dorpen, stadsranden en de verbinding met het buitengebied. Hoe zorgen we ervoor dat het buitengebied duurzaam ontwikkelt, gebaseerd op de eigenheid van het landschap, en met de bodem en het water als sturende principes? Hoe zorgen we dat de dorpen meedoen in dit systeem?

Overkoepelend uitgangspunt boven alle thema’s is de wens om ‘Paris proof’ te zijn en bij alles wat gebeurt duurzame keuzes te maken. Maar hoe garanderen we daar leefbaarheid en een rechtvaardige verdeling? Hoe geven we invulling aan de 10-minuten-stad, met nabijheid als ordenend principe. Als programmatische kernen worden gecombineerd met groenblauwe raamwerken als ordend principe. Wordt polycentrisch dan polyurbaan?

Onder het genot van een avondmaaltijd gaan we met elkaar in gesprek over deze thema’s en de polyurbane stad als wenkend perspectief. De PlanAvond XL wordt georganiseerd in samenwerking met de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Groningen en de Groningse stadsbouwmeesters Michiel Van Driessche en Ben van der Meer. De avond wordt gepresenteerd door Jan Pieter Koppert.

 

Donderdag 22 mei 2025

Ochtend
Locatie: Pathé Groningen, Gedempte Zuiderdiep 78, Groningen.
09:30 – 10:30 uur inloop
10:30 – 12:45 uur Plenair ochtendprogramma ‘Lage Landen, Hoge Contrasten’
Met o.a.:

 

  • Welkom door Rik van Niejenhuis (wethouder Gemeente Groningen)
  • Keynote door Otto Raspe (Rabobank, Tilburg University) en coreferaten door o.a. Ivan Nio (Sociaal Bouwmeester Gemeente Groningen) o.l.v. dagvoorzitter David Dooghe (TNO).
  • Uitreiking van de PlanDag-prijs en Prijs voor de Jonge Planoloog
12:45 – 13:45 uur Lunch 
Middag
Locatie: Academie van Bouwkunst, Zuiderkuipen 19, Groningen & Academie Minerva, Praediniussingel 59, Groningen.
13:45 – 15:00 uur Parallelle themasessies (ronde 1)
Met bijdragen van de auteurs van de papers, opinies en praktijkbesprekingen.
15:00 – 15:15 uur Pauze
15:15 – 16:30 uur Parallelle themasessies (ronde 2)
Met bijdragen van de auteurs van de papers, opinies en praktijkbesprekingen.
16:30 – 17:30 uur Afsluiting en borrel

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Sprekers PlanDag 2025

 

Otto Raspe

Otto Raspe – Keynote spreker PlanDag 2025

Otto Raspe is Hoofd RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap en heeft ervaring op het gebied van onderzoek naar sectorale, regionale en stedelijke ontwikkelingen, de impact van ruimtelijke investeringen en economische benchmarks in een breed welvaartsperspectief.

Zijn werk legt zich toe op trends en ontwikkelingen in de kenniseconomie, innovatie, ondernemerschap en stedelijke en regionale economie (onder meer arbeids- en woningmarkten). Otto is tevens als Professor of Practice Brede Welvaart en Regionale Economie aan Tilburg University (Tilburg School of Economics and Management) verbonden aan de Academische werkplaats Brede Welvaart. Voor zijn huidige functie werkte Otto bij het Planbureau voor de Leefomgeving en TNO. Hij studeerde Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht.

 

 

Meer informatie over de overige sprekers volgt op korte termijn.