plandag 2024 logo
Plandag 2024 Zwijndrecht

Locatie

PlanDag 2024 vindt plaats op donderdag 30 mei 2024 in Ontmoetingscentrum ’t Waaigat in het Belgische Zwijndrecht.

Gaststad
Er zijn weinig plekken in Vlaanderen waar ruimtelijke spanningsvelden zo intens samenkomen als in Zwijndrecht. Denk maar aan de botsende bestemmingen van compacte woonkernen naast een chemische cluster, het behoud van dorpse eigenheid naast het uitdijende Antwerpen, of de zware verkeersaders die de leefomgeving tekenen. Typisch Vlaams, maar in Zwijndrecht net iets meer.

Bijzonder is ook dat Zwijndrecht deze spanningsvelden niet zomaar ondergaat. De gemeente grijpt in en neemt de regie in handen, in dialoog met Vlaanderen. Zwijndrecht was de voorbije jaren een van de pilotgemeenten voor beleidsvorming over de Vlaamse bouwshift. De krant De Tijd noemde de gemeente recent als een inspirerend voorbeeld voor een ambitieus en zorgvuldig ruimtelijk beleid. In 2017 sloot de gemeente een overeenkomst met Vlaanderen om snelweglawaai op een aanvaardbaar niveau te brengen, met een ongeziene ambitie die veel verder gaat dan de wettelijke normen. Ook nu ‘forever chemicals’ Vlaanderen – maar Zwijndrecht net iets meer – in de tang houden, fungeert de gemeente als ‘laboratorium’ voor oplossingen.

Locatie
De PlanDag 2024 gaat door in het Belgische Zwijndrecht, in Ontmoetingscentrum ’t Waaigat:

Ontmoetingscentrum ‘t Waaigat
Kerkplein 1
2070 Zwijndrecht
België

Het Ontmoetingscentrum ‘t Waaigat heeft haar naam niet gestolen.
Door de ligging aan de Schelde waait de wind er bij stormachtig weer hevig.
De kerk van Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht, biedt wat dekking.
Op 30 mei hopen we alleszins op rustig weer, zodat u in de verte ook van de skyline van Antwerpen kan genieten.

't Waaigat Zwijndrecht

‘t Waaigat (foto: © gemeente Zwijndrecht)

Routeinformatie
In de directe omgeving is beperkt parkeergelegenheid aanwezig.
Het Kerkplein heeft 20 parkeerplaatsen, Parking Kerkstraat (ca. 150m) heeft 50 parkeerplaatsen en Parking Kaaiplein (ca. 300m) biedt 55 parkeerplaatsen.
Advies is om met openbaar vervoer of fiets naar ‘t Waaigat te komen.

Openbaar vervoer
Zwijndrecht beschikt over een treinstation. Vanaf het station is het 25 min. lopen naar ‘t Waaigat. Met de bus of fiets vanaf het station is het ca. 7 minuten. Op het aan ‘t Waaigat gelegen Kerkplein stoppen de volgende bussen 87, 93, 95, 97, 99, 99S