PlanDag logo 2025
Plandag Groningen

Locatie

PlanDag 2025 zal plaatsvinden op 21 én 22 mei 2025 in de stad Groningen, Nederland. In samenwerking met de gemeente Groningen, de Hanze University of Applied Sciences en de Rijksuniversiteit Groningen voorzien we op woensdag 21 mei een interactief werkdiner rondom het thema ‘polyurbane stad’, een Verdiepingssessie en extra excursies, en op donderdag 22 mei de bekende PlanDag met een inspirerende hoofdspreker en papersessies. Onderaan deze pagina staan de exacte locaties per onderdeel vermeld.

Gemeente Groningen

stad GroningenGroningen is de grootste gemeente en de economische motor van Noord-Nederland. Inmiddels heeft de gemeente Groningen 243.500 inwoners. Groningen telt 155.000 banen, en circa 100.000 leerlingen en studenten volgen hier onderwijs. Een kwart van de inwoners is student, waardoor de bevolking gemiddeld het jongste van Nederland is. De lokale economie heeft na Amsterdam de meeste ondernemingen bij de 50 snelst groeiende technologiebedrijven en innovatieve start ups van Nederland. Ons ‘daily urban system’ van een half miljoen mensen strekt zich uit van het Wad tot Midden-Drenthe. In ranglijsten wordt Groningen vaak genoemd als een stad met een hoge woon- en leefkwaliteit, naast steden als Kopenhagen, Hamburg, Oslo en Zürich. In 2020 werd Groningen uitgeroepen tot ‘gezondste gemeente van Nederland’ en daar kwam in 2021 de titel ‘schoonste lucht van de grote Nederlandse steden’ bij. Al jaren blijkt dat onze inwoners de kwaliteit van leven in onze gemeente zeer hoog waarderen. Steden met een groot en toonaangevend aanbod aan cultuur zijn populair om in te wonen en in te investeren. Groningen is zo’n gemeente met een stedelijke kern met kunst- en cultuurvoorzieningen van (inter)nationale allure, evenementen, horeca, een bruisend nachtleven en andere voorzieningen op loop- of fietsafstand en een aantrekkelijke historische binnenstad in een landschappelijk bijzonder fraaie omgeving.

Een leefbare stad is gebaat bij bebouwing en straatprofielen die prettig voelen op ooghoogte en bij een enigszins informele inrichting van de openbare ruimte. Bomen en groen vormen daarbij een substantieel en herkenbaar onderdeel van het straatbeeld. De binnenstad van Groningen beschikt over een middeleeuwse plattegrond die nog steeds intact is met een maat en korrel die prettig aandoet en een sequentie van pleinen die zowel ruimtelijk als intiem aanvoelt. Omdat de gemeente nu harder groeit dan ooit, staat de leefomgeving onder druk. Overal staan bouwkranen en gaat de schop in de grond. We verdichten en het wordt drukker op straat. We werken aan onze opgaven met veel aandacht voor architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Juist in onze gemeente (met een stad die steeds verder groeit en verdicht en een aantrekkelijk, maar kwetsbaar landelijk gebied) is dit van groot belang. We gaan zorgvuldig met het ontwerp als een duurzame investering om: alles wat met aandacht is vormgegeven, bewijst lang zijn waarde. Het gaat daarbij om de integrale ontwerpopgave: van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp tot infrastructuur en openbare ruimte. De stad is trots op haar sterke ontwerptraditie, met actieve inzet van Stadsbouwmeesters in ontwerpend onderzoek en supervisoren in de gebiedsontwikkelingen, met architectonische prijsvragen zoals voor het Groninger Forum en recent Dudok aan het Diep en met architectuurplatform GRAS en ontwerpmanifestaties zoals De Intense Stad en Bouw Anders, waarin we samen met architecten, ontwikkelaars en bouwers op zoek gaan naar nieuwe oplossingen voor actuele vraagstukken.

Hoge leefkwaliteit is voor Groningen ook verbonden aan onze sociale opgave. We werken aan een ongedeelde en inclusieve gemeente waaraan iedereen naar vermogen kan deelnemen. Gemengde woonwijken en voldoende werkgelegenheid voor alle opleidingsniveaus zijn daarvoor noodzakelijke voorwaarden.

Hanze

Hanze is een multisectorale hogeschool met 29.000 studenten en 3.800 medewerkers verspreid over meerdere vestigingen in Noord-Nederland. De missie van Hanze is het vergroten van de kracht van de regio in samenhang met het een leven lang ontwikkelen van mensen. In onze leergemeenschappen werken kennispartners, studenten, docenten, onderzoekers en eindgebruikers samen aan complexe maatschappelijke vraagstukken in de regio.

Kenniscentrum NoorderRuimte is onderdeel van de Hanze. NoorderRuimte is een samenwerkingsverband van zeven lectoraten (onderzoeksgroepen) die praktijkgericht onderzoek doen naar verschillende aspecten van de gebouwde omgeving. Van funderingsproblematiek in het aardbevingsgebied tot klimaatadaptatie van de openbare ruimte en van ontmoetingsvriendelijke wijken tot betaalbare huisvesting. Er werken 105 medewerkers bij het kenniscentrum; lectoren, associate lectoren, (senior) onderzoekers, promovendi, docentonderzoekers, verbinders en ondersteuners.

 

Locaties woensdag 21 mei

Vertrekpunt Excursies De excursies zullen starten bij het kantoor van de Gemeente Groningen op het Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen.
Locatie Verdiepingssessie De verdiepingssessie vindt plaats bij Kenniscentrum NoorderRuimte (Hanze) op het Zernikeplein 7, Groningen (Zernike Campus).
Locatie PlanavondXL De PlanavondXL vindt plaats in De Puddingfabriek aan de Viaductstraat 3a, 1 t/m 6, Groningen.

 

Locaties Donderdag 22 mei

Ochtendprogramma PlanDag Het plenaire ochtendprogramma (incl. de lunch) van de PlanDag vindt plaats in de Pathé Groningen op de Gedempte Zuiderdiep 78, Groningen.
Middagprogramma PlanDag De middagsessies van de PlanDag en afsluitende borrel vinden plaats in de Academie van Bouwkunst & Academie Minerva aan de Zuiderkuipen 19 (Academie van Bouwkunst) en Praediniussingel 59 (Academie Minerva), Groningen. Deze locaties liggen op 1 minuut lopen van elkaar.

 

 

Routeinformatie
Meer tips en informatie om de locatie van PlanDag 2025 te bereiken volgt later op deze website.